Tökéletes ruhatár kialakítása - 3. lecke: Az alapruhatár összeállítása

8:00:00

Egy nagyon fontos pontjához érkeztünk a témának: az alapruhatár felépítéséhez!
Mi is jelent az, hogy alapruhatár? Milyen ruhadarabok tartoznak ide?

Alapruhatárral minden nőnek rendelkeznie kell. Egy jól átgondolt és összeválogatott alapruhatár darabjai elsősorban az egyén igényéhez, stílusához, életviteléhez illeszkedik. Emellett viszont fontos szempont még, hogy olyan ruhadarabok legyenek, amelyek egymással jól variálhatóak, örök klasszikusok, azaz sosem mennek ki a divatból, és hogy mindig biztosítsanak egy megfelelő öltözetet számunkra, bármilyen alkalomról, vagy tevékenységről van szó.
Ebből a meghatározásból elismerem, hogy mindez nagyon bonyolult dolognak hangzik, de ez egyáltalán nincs így! Az útmutatásaim alapján bárki könnyen és egyszerűen létre tudja hozni a saját alapruhatárat, csak egy kis időre és odafigyelésre van szüksége.

Már átnéztük a szekrényünket, minden felesleges és már nem használt ruhadarabtól megszabadultunk belőle. A mai feladatunk az, hogy a megmaradt ruhadarabok közül kiválogassuk azokat, amelyek egy alap ruhatár kollekcióját képezhetik, illetve, hogy beszerezzük azokat a ruhákat, amelyek még hiányoznak ebből a sorból.

Mivel már szeptember van, így most leginkább az őszi alapdarabokra fogok fókuszálni!
Tipp: Az alapdarabokat érdemes a nagy leárazások közepette beszereznünk, de egyébként is a basic daraboknak általában igen kedvező áruk van!

Kabátok és blézerek

A hűvösebb idő beköszöntével előkerülnek a kis kabátok, zakók, blézerek. Általában az emberek a kabátvásárlás alkalmával több évre előre gondolkodnak, és igyekeznek olyan darabokat választani, ami örök, klasszikus darabok. Én most azt az 5 kabátfaját mutatnám be, amit szerintem érdemes beszerezni előbb-utóbb:

1. Farmerkabát - a farmert senki sem az eleganciája miatt szereti, de valljuk be, kényelmes viselet. Ugyanez elmondható a farmerkabátokról is. Laza kiegészítő eleme lehet szettünknek akár egy őszi sétához, de ugyanolyan jó választás, ha csak elugrunk bevásárolni.



2. Bőrdzseki - mindenképpen érdemes beszerezni egyet, lehetőleg fekete színben, hiszen az az igazi. Régóta vágyom egy igazi bőrkabátra, egyenlőre viszont megelégszem a műbőr társaival, amik ugyanannyira szépek, és ha vigyázunk rá hű társunk lehet éveken át.


3. Ballonkabát, azaz trench coat - klasszikus bézs színben. Nagyon nőies darab, mint szoknyához, mint nadrághoz viselve jól mutat.


4. Blézer - az egyik legpraktikusabb és legnőiesebb ruhadarab egyértelműen egy jól kiválasztott blézer. Mivel a mai poszt az alapdarabokról szól, így ha még nincs blézered, első alkalommal érdemes klasszikus színekben gondolkodnod: fekete és fehér színben.




Blúzok és topok

Itt is több kategóriát különböztetnék meg:

1. Egyszínű, minta nélküli pamut topok, atléták, felsők - pamut atléta felsőket nagyon kedvező áron tudunk beszerezni, a nagyobb fast fashion üzletekben (pl. H&M, Zara) már 4-5 euróért is kaphatunk (forintra átszámolva ez olyan 1000 - 1200 ft körül mozog). Míg a kabátok esetében inkább csak egy-két darabot veszünk meg, addig a felsőkből érdemes az alapszínek közül mindegyiket (fekete, fehér, szürke), hisz jól ki tudjuk majd használni.



2. Fehér ing - A fehér ing is kötelező darab minden nő szekrényében. Bár sokaknak a fehér ingről az iskolás évek ünnepségei jutnak eszébe, na meg a kötelező fekete nadrág - fehér ing kombináció, ennél azért jóval többet tud. Rengeteg módon viselhetjük, mindenhez passzol, önmagában hordva is jól tud mutatni, de úgy is, ha pl. fölé veszünk egy pulcsit.


3. Csíkos blúz -  szinte minden évben hódítanak a klasszikus sötétkék-fehér vagy fekete-fehér matrózcsíkos felsőrészek. Bár általában tavasszal és nyáron hódítanak, de szerintem simán beépíthetőek az őszi ruhatárunkba is.



+ 1 extra: Farmering - ezt még mindenféleképpen szerettem volna meg megemlíteni, hiszen csak 1-2 éve robbant be újra a farmering a divatvilágba, de azóta is töretlen sikere van, ami nem csoda, hiszen bármivel lehet kombinálni, ezért is jelent jó befektetést, és ezért is gondoltam arra, hogy az alapruhatár darabjai között a helye! Érdemes rögtön kettőt is beszerezni, egy sötétebb és egy világosabb tónusban, és lehetőleg hosszú ujjút.



Szoknya

Az egyik legfontosabb darabja egy nő gardróbjának. Ha nem is szívesen viselünk a hétköznapokban szoknyát, attól még mindenféleképpen szerezzünk be egyet belőle, mert sosem lehet tudni, hogy mikor lesz rá szükségünk. 
Most felejtsük el a mintás és nagyon színes szoknyákat, ne is épp az aktuális trendeket vegyük figyelembe! Mivel alapdarabról van szó egy klasszikus, örök divatú modellt válasszunk, lehetőleg ebben az esetben is maradjunk a semleges színek mellett: fehér, fekete, szürke vagy bézs színnél. Lehetőleg olyan szoknyát válasszunk, ami illik a blézerünkhöz, így akár egyfajta "kosztümmé" is alakíthatjuk a kettőt együtt viselve.
A fazont tekintve mindenkinek a saját testalkatához (ha nem tudod milyen a testalkatod, akkor ajánlom az erről szóló posztjaimat), stílusához és ízléséhez mérten kell megtalálni az ideális darabot.



Nadrág

1. Farmernadrág - egy tökéletesen megválasztott farmernadrággal sosem tudunk mellélőni. A hozzá felvett többi ruhadarabtól és kiegészítőtől függ, hogy milyen megjelenést kölcsönöz viselőjének: lehet ez egy laza, rohangálós, elintéznivalós szett része, de egy csinosabbé is. Az alapfarmernadrág ismérvei: egyenes vagy trapéz szárú (alkati szempontoktól függ), nem szaggatott és nem is koptatott (vagy csak enyhén)




2. Vászonnadrág - az élénél vasalt nadrágok mindig nagyon elegánsak és csinosak. Ha az életvitelünk nem is az elegáns vonalt képviseli (hisz nem lehet mindenki üzletasszony vagy tanárnő), érdemes egyet beszereznünk belőle. Én a bézs színre voksolok, nekem is van egy, amit bár csak ritkán használok, ha felveszem, mindig megdicsérnek, hogy milyen csinos vagyok benne.




3. Fekete nadrág és fehér nadrág - A fehér nadrág inkább a tavaszi és nyári hónapok kedvelt színe, de ha még nem szerezted be a tiedet, itt az idő, hisz nagy eséllyel tudsz most lecsapni rá akciósan, és legalább már egy tuti darabod lesz a tavaszi-nyári időszakban.
Szerintem nem kell sokat írnom a fekete nadrág előnyeiről, hisz mindenki ismeri - egy jól szabott és méretű fekete nadrág opcionálisan karcsúsít, mindennel kombinálható, a gardróbunk alapdarabja.







Ruha


Kis fekete ruha - azt mondják, hogy ha van egy kis feketéd, akkor nem kell sokat gondolkodnod, hogy mit vegyél fel. A tökéletes megtalálása után tehát nyugodtak lehetünk.





A képek forrása: Pinterest



You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. Hihetetlen, tele van a szekrényem ruhával mégis van még mit beszereznem alapdarabként. Amúgy szuper cikk. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem sokan küzdünk ezzel a problémával, de legalább van egy jó okunk vásárolni menni! :)

      Törlés

Címkék