Tökéletes ruhatár kialakítása - 1. lecke: Mennyiség vs. Minőség

13:00:00

Ma kezdődött az iskola, ezért arra gondoltam, hogy a mai nappal itt a blogon is megkezdjük a tanulást, ami a Tökéletes ruhatár kialakítása címen fut.
Nem kell megijedni,  nem jó jegyekre kell most hajtani, és a bár a címben ott szerepel a "tökéletes" jelző, sokkal inkább a végső cél az, hogy mindenki létre tudjon hozni magának egy ideális, jól kombinálható ruhatárat, amivel megkönnyíti a mindennapi öltözködési mizériát, és talán még a pénztárcájának is kedvezni fog hosszabb távon! De vágjunk is akkor bele!
Első lecke gyanánt beszélgessünk a mennyiség és minőség kapcsolatáról.


Szerintem a legtöbbünknek már volt olyan helyzet az életében, amikor tanácstalanul állt a szekrénye előtt, és egyszerűen nem tudott mit felvenni... Na biztosan nem azért, mert üres volt a szekrény... :) Nem, az egy másik szituáció... Most arról beszélek, amikor egy roskadozásig telezsúfolt szekrény előtt állunk, és úgy érezzük, nincs egyetlen egy olyan ruhadarabunk sem, amit fel tudnánk venni a pl. délutáni barátnős programhoz.
Miért van ez?
Egyszerű a válasz: nincs tudatosan megtervezve és felépítve a ruhatárad!
Ez elsősorban abból adódik, hogy nem tudatosan vásárolsz, hanem hirtelen felindulásból. Pl.. megtetszik egy felső az üzletben, majd megveszed. Otthon döbbensz csak rá, hogy egyik meglévő ruhadarabodhoz sem illik, maximum egy nadrággal tudod párosítani. Ez az egy felső egy alsó kombináció persze hamar unalmassá válik, és nem lesz semmi kedved már harmadszor, negyedszer is ugyanúgy viselni őket.
A másik gyakori ok, hogy még nincs kiforrott stílusod, ezért szeretsz kísérletezgetni, ami nem feltétlenül baj, sőt, ezen a legtöbbünk át is esik (kevesen vannak, akik teljes magabiztossággal tudják azt, hogy mi kell nekik), viszont ebben az útkeresésben gyakran nyúlunk mellé, és választunk hozzánk, a személyiségünkhöz nem illő ruhadarabokat, amik aztán csak a helyt foglalják a szekrényünk polcain. 
Az ilyen hirtelen ötlettől és tanácstalanságtól vezérelt vásárlásokkal előbb-utóbb azt éred el, hogy tele lesz a szekrényed egymással nem kombinálható ruhadarabokkal. És hiába van rengeteg ruhád, ha napról-napra a híres mondat hangzik el a szádból: "Nincs mit felvennem!"

Amennyiben ebből a rövid leírásból a saját ruhatáradra ismertél, a következő a mai feladatod:

Rendszerezés! - erről már igaz írtam régebben egy bejegyzést a blogon ITT és ITT (ha régebben olvastad már, akkor is érdemes újra megnézni, kicsit alakítottam rajta). Tehát csak röviden: nézd át az összes ruhádat! Először dobd ki azokat, amelyek szakadtak, mosottak, kopottak, bolyhosak, vagy van valami hibájuk. Nincs már ezekre többé szükséged!
Ezután válogass tovább: mi az amit nem szeretsz, nem tetszik, nem a méreted, kényelmetlen, nem a stílusod. Bármelyik ruhadarabodra is illik a felsoroltak közül valamelyik állítás, akkor válj meg tőle - ajándékozd el barátnődnek, ismerősödnek, vagy vidd el jótékony célra. 
A múltkor nem tettem említést erről, de tedd külön azokat a ruhákat is, amelyeket nagyon szeretsz, de nem sűrűn viselsz valamilyen oknál fogva (pl. nem tudtad mihez felvenni, vagy épp az ellenkezője, sokat hordtad, de egy idő után meguntad, viszont nincs szíved megválni tőle, érzelmi kötődésed van hozzá) - ezekkel is még kezdünk valamit a közeljövőben.

Lehet, hogy ezzel az akciónkkal igencsak megcsappant a szekrényünk tartalma, de ne feledd: a mennyiség nem jelent egyet a minőséggel! Mi pedig egyértelműen a minőségre törekszünk, nem igaz? 

A mai napra ennyi tanulás elég is lesz! Holnap jövök a következő leckével!

You Might Also Like

0 megjegyzés

Címkék