1000 tipp a legfontosabb 1000 napra

7:30:00


Április végén meghívást kaptam egy blogger pályázatra, melyet a Milumil szervez 1000 tipp a legfontosabb 1000 napra címmel. A pályázati felkérés így szólt:

"A pályázat célja, hogy a felelős édesanyák összefogásával felhívjuk a figyelmet a gyermekek egészséges táplálásának fontosságára egészen a terhesség első napjától, valamint, hogy megosszuk egymással élményeinket és tapasztalatainkat az etetések körülményeiről."

Nemcsak érdekesnek, de igazán hasznosnak is találtam e pályázat témáját, azonban az elején némi bizonytalansággal kezeltem a dolgot. A bizonytalanság bennem, a leendő anyukában fogalmazódott meg, olyan kérdések formájában, mint például, hogy én, mint első gyermekét váró anyuka, aki még csak a terhessége első trimeszterén van túl, mégis milyen használható tippeket tudna megosztani másokkal? Habár minden egyes nap tanulok valami újat magáról a terhességről, hisz könyveket és cikkeket olvasok a témában, mások véleménye és tapasztalatai alapján igyekszem a saját módszereimet kialakítani, mégis úgy érzem (joggal), hogy tapasztalat híján még oly sok mindenről nincs érdemi tudásom. E kételyek hatására napokig rágódtam azon, hogy elküldjem-e a jelentkezésem, részt vegyek-e ebben a "játékban".

Végül arra az egyszerű, mégis magától értetődő következtetésre jutottam, hogy nem csak én vagyok az egyetlen első babáját váró kismama, sőt, sokan még csak most vagy ezután fognak ebbe az áldott állapotba kerülni. Ők is, ahogy én is folyamatosan, rengeteg kérdés után fognak választ keresni mind a szakkönyvek lapjairól, mind pedig az internet tág mezején, miért ne lehetnék én az, akinek a tapasztalatait elolvassák és (talán) tanácsait megfogadják? Ha csak egy állapotos nőnek hasznára válnak az általam mondott tippek, már megérte!

E felismerés után, már egyáltalán nem volt kétségem afelől, hogy megírjam én is a tapasztalataimat, annak minden jó és rossz lépéseit. Mielőtt azonban a saját élményeimről bővebben is mesélnék, arra gondoltam, hogy első lépésben nem árt tisztázni néhány alapfogalmat, mert nem biztos, hogy mindenki tudja (én sem hallottam még előtte erről), mit is takar pontosan az 1000 nap, miért olyan fontos a babák fejlődésében, és mire szükséges az anyáknak odafigyelniük ebben az időszakban.
________________________________________________

Mit jelent pontosan az első 1000 nap, miért fontos ez a babák életében?

Az 1000 nap a fogantatástól számítva a gyermekek 2 éves koráig eltelt időt foglalja magába. Ez az időszak az ember életében, amikor a leggyorsabb növekedési időszakon megy át, aminek során a sejtek, szövetek és szervrendszerek fejlődése a legintenzívebben zajlik. Ennek tudatában talán már nem oly meglepő, hogy különösen fontos odafigyelnünk már a várandóság ideje alatt arra, hogy milyen életmódot folytatunk, mit és milyen minőségű ételeket fogyasztunk, mert mindezek hatással vannak a magzat, azaz a babánk egészséges fejlődésére, későbbi életére.

Miért fontos a megfelelő és egészséges táplálkozás az első 1000 napban?
Milyen következményei lehetnek, ha nem figyelünk eléggé?

Tudósok kutatási eredményeik alapján bebizonyították, nem csak a génjeink, de életünk első 1000 napjának a táplálkozása is egész életünkre hatással van, ami a későbbiekben az egészségünkben vagy épp a betegségeinkben fog megnyilvánulni.

Sokan csak a szoptatás kezdetén, és a gyerekek etetésének időszakában fordítanak kellő figyelmet a helyes táplálkozásra, azonban nem árt tudni, hogy már a várandóság kezdetén fokozottan figyelnünk kell az egészséges és megfelelő mennyiségű tápanyag bevitelre. Nem mindegy ugyanis, hogy az anya mit, mennyit, és milyen minőségben fogyaszt, hiszen a magzat szervezete ezekből a bevitt tápanyagokból épül fel. A méhben eltöltött idő alatti egészségtelen étkezés következtében komoly károk keletkezhetnek a magzat fejlődésében, a méhlepény működésében. De nem csak a méhen belül okozhat kárt az egészségtelen ételek, italok fogyasztása, de olyan későbbi, akár majd csak felnőttkorban jelentkező problémák kialakulásához is vezethet, mint a cukorbetegség (leggyakrabban a 2-es típusú), növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, befolyásolhatja a várható életkort, nem utolsó sorban pedig növeli az esélyét az elhízásra, amely, mint azt tudjuk, ma Magyarországon az egyik legnagyobb népbetegség. Sokan viszont azzal talán nincsenek tudatában, hogy az elhízás gyakran a minőségi éhezéssel jár együtt. Ha az anya étkezése nem tartalmazza elegendő mennyiségben a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, a gyerek nem tudja majd legyőzni az életveszélyes fertőzéseket, sőt egyes kutatások szerint még a rossz iskolai teljesítmény hátterében is szerepet játszhat.

Fontos tehát már a magzati kortól kezdődően egészen 2 éves korig, hogy a gyermek megfelelő összetételben kapja meg mindazon vitaminokat, ásványi anyagokat és fehérjéket, amelyek mind a testi, mind a szellemi fejlődésére, felnőttkori egészségére hatással van.

Hogy melyek ezek a vitaminok, és milyen ételeken keresztül juthatunk hozzájuk, arról a következő bejegyzésben fogok írni bővebben.


Ha a többi pályázó cikkét is elolvasnád, a
1000 tipp az első 1000 napra oldalán megteheted!

Krisztina

You Might Also Like

0 megjegyzés

Címkék