Mire van szüksége a babának? Nézz szét magyar tervezőknél is! 1. rész

12:35:00

Várandóságom egyik legjobban várt szakaszához érkeztem: a vásárláshoz (hát igen, kismamaként is nő maradok)!
Azon leendő anyukák táborát erősítem, akik megvárták a 6. - 7. hónapot, és csak ezután kezdik beszerezni azokat a dolgokat, amelyekre szüksége van egy újszülött babának. Első gyermekes szülőként szerettünk volna minél körültekintőbbek lenni a férjemmel, és nem vásárolni olyan felesleges holmikat, amelyekre csak a pénzt dobjuk ki, de végül sosem használjuk. Természetesen bárhogy tervez az ember, úgy gondolom ezt igazán nehéz kiküszöbölni, hiszen olvashatunk ezernyi véleményt és mások által összeállított listát, biztosan lesz olyan dolog, ami végül nálunk nem válik be, mert nem fogja szeretni a gyermek. Hogy ezek pontosan mik lesznek, előre nem tudhatjuk, így kár is ezen agyalni.


Nem szerettem volna egy unalmas listával előállni, így az jutott eszembe, hogy a mi listánkat kiegészíteném lehetséges beszerzési helyekkel is. Ha pedig már így teszek, akkor miért ne néznék szét hazai tájon? Vajon a magyar tervezők mit kínálnak a babáknak? Meglepően sok kis vállalkozásra bukkantam, amelyek azon felül. hogy magas minőségű, egyedi termékeket kínálnak, még pénztárca barátok is (a címekre kattintva juthattok el a webshopokba).

Ruhák


A legtöbb helyen azt olvastam, hogy teljesen felesleges sok ruhát beszerezni, főleg a legkisebb 56-os méretből, mert nagy a valószínűsége annak, hogy a gyerek nagyon gyorsan kinövi. Így ebből a méretből mi tényleg keveset vásárolunk, és a 64-es méretből is ésszerű keretek közt válogatunk. Amire mindenképpen szüksége van egy újszülöttnek (mivel a mi babánk szeptemberben érkezik, így ez a lista az őszi/téli kisbabáknak szól leginkább):
- body (felül csónaknyakú vagy patent gombos megoldású, alul patenttal záródó, rövid és hosszú ujjúban egyaránt)
- rugdalózó (szintén végig gombos, vékonyabb és vastagabb is)
- lábfejes nadrág
- pulcsik 
- zoknik és harisnyák
- sapka (jó időben vékonyabb)

A magyar tervezőknél igazán ötletes és aranyos kisruhákat találtam, és a bolti árakhoz viszonyítva egyáltalán nem drágábban, úgyhogy itt is érdemes a vásárlások során körülnézni.

A 100%-ban biopamutból készült babaruhák között találhatunk bodykat, rugdalózókat, nadrágokat, pulóvereket, de ugyanúgy kiegészítőket is, mint sapkákat, sálakat. 




András Erzsébet által megálmodott és megvalósított bababolt nem csak ruhákat, de textilpelenkákat, és ágyneműket, takarókat is kínál. A 100%-ban bababőrbarát pamut anyagból készült ruhák nagyon kedves kis mintákkal díszítettek, és számos színben elérhetőek.

Schwertner Janka csecsemőknek és kisgyermekeknek készít leginkább pantallókat egyedi koptatókkal, de sapkákat, és aranyos fejpántokat is találhatunk kollekciójában.




A márka a babaruháit a saját maguk által megtervezett grafikái teszik még egyedibbé. Ők is figyelnek arra, hogy a ruhák 100% pamutból készüljenek, hogy minél kényelmesebbek legyen a babáknak. Az újszülött kortól egészen a 110-es méretig vásárolhatunk náluk.


Babakocsi, autóülés és hordozókendő


A legnehezebb feladatnak a babakocsi beszerzése tűnik. Még nem találtuk meg az igazit, a szempontok, ami szerint válogatunk: többfunkciós legyen, elférjen az autó csomagtartójában, és árban is megfelelő legyen a pénztárcánkhoz. Nagyos sok babakocsit megnéztünk már, pár el is nyerte a tetszésemet, remélem hamarosan megtaláljuk az igazit.

A másik, amit a babakocsi mellett fontosnak tartunk az egy hordozókendő beszerzése. Nagyon praktikusnak véljük a férjemmel, és nagyon sok pozitív véleményt olvastam már róla, szóval engem teljes mértékben meggyőzött.
Több magyar tervező is készít pólyákat és hordozókat, nézzétek csak:

Lévai-Litter Éva babahordozói és hordozókendői nem csak biztonságosak, de esztétikailag is szemet gyönyörködtetőek. Azonban ha valaki egyedi, személyre szabott hordozót vagy pólyát szeretne, arra is van lehetőség, hiszen egy online tervező segítségével, amit a honlapjukon érhetünk el, mi magunk is összeállíthatjuk a színeket és mintákat.




Kínálatukban szerepel hordozókendő és csatos hordozó is, ezen felül a kettő ötvözetét képviselő ún. mei-tai hordozóeszköz is. Számos színben és mintában is megtalálható mindegyik.


Pelenka

Valahogy természetesnek tűnt nekem, hogy ha meglesz a pici egyszerűen elmegyünk a boltba és veszünk különböző márkájú pelusokat, és lassan kitapasztaljuk, hogy melyiket is fogjuk igazán szeretni. Bár az árakat nézegetve tudtuk, hogy ez bizony nem egy olcsó mulatság, főleg, hogy több évre kell számolni, a környezetszennyezésről már nem is beszélve... Aztán nemrégiben a televízióban láttam egy riportot egy erdélyi magyar nővel, aki mosható pelenkákat készít. Felkeltette az érdeklődésemet, mert amellett, hogy költséghatékony megoldásnak tűnt, nem mellesleg környezetkímélő is, ami dupla piros pont. Arra jutottunk a férjemmel, hogy azért a biztonság kedvéért az első hónapban eldobható és mosható pelenkát is beszerzünk, és végül annál maradunk ami mindannyiunk számára jobban beválik.
Textil, azaz egyszerű vászonpelenkát is mindenképpen veszünk, ahogy olvasgattam ebből sem árt legalább 15-20 darabot beszerezni.



Bányász Dorottya GYES alatt fejlesztette ki mosható pelenkáit és saját kislányain tesztelte. A színes, mintás nadrágpelenkák már önmagukban is nagyon helyesek, ugyanakkor praktikusak, hiszen tépőzáras, derékban és combbőségben állítható méretű, így végig lehet használni a pelenkázós időszakban. Mivel természetes anyagokból készül, így nem irritálja a baba popsiját sem. Dorottya Macera-garanciát is kínál minden pelushoz, így ha nem válik be 30 nap után visszavásárolja őket.


A lista folytatása a következő bejegyzésben jön!

Ti mit ajánlanátok még ehhez a listához? Vásároltok magyar tervezőktől babaholmikat? Kiket ajánlanátok még?

Krisztina

You Might Also Like

0 megjegyzés

Címkék