Tökéletes ruhatár kialakítása - 5. lecke: Hogyan válasszuk ki a fehérneműket?

6:00:00

Annyi mindenről beszéltünk már az elmúlt hetekben. Már-már beszereztünk mindent a tökéletes gardróbunkba. Viszont még egy nagyon fontos eleme hiányzik belőle: a fehérneműk.
Ez az alapja egy öltözéknek, ha egy nem megfelelő darabot választunk az adott szettünkhöz, borul minden, és hiába bújunk az egyébként az alkatunkhoz tökéletesen passzoló darabba, egy rosszul kiválasztott melltartó vagy bugyi tönkre tudja vágni az egészet.
Melltartó vásárlása esetén nagyon körültekintőnek kell lennünk. Nem elég csupán arra figyelnünk, hogy szép legyen, sokkal fontosabb, hogy megfelelő méretűt válasszunk, mert csak így tudja tökéletesen ellátni a funkcióját, azaz, hogy jó tartást, támaszt adjon a mellünknek, szükség esetén pedig formáljon is.
Egy melltartó vásárlása esetén tehát elsősorban figyelnünk kell a méretre, a formára, de nem elhanyagolható szempont az anyagösszetétel és a szín sem.


Tudtátok, hogy nők 80%-a nem tudja a saját melltartó méretét, csak úgy nagyjából? Ti melyik csoportba tartoztok? Ha ti a is a többséget képviselitek, akkor most adok néhány tippet arra, hogy hogyan tudod kiszámolni a megfelelő melltartóméretedet.

Először is szükséged lesz egy mérőszalagra. Ezt először a melled csúcsával megegyező magasságban kell körbevezetned a testeden. A szalagot ne húzd meg nagyon, hagyd egy kicsit lazán.
Ez a méret lesz a mellbőséged.


Ezután a mell alatti körméretet kell lemérni, azon a helyen, ahol a melltartót hordod. Itt a szalagot már tartsd egy kicsit szorosabban.
A nagyság itt 5cm-es sávokban emelkedik. Például: 71 cm esetében 70-es méretet jelent, míg mondjuk egy 74 cm-es 75-ös méretet. A 72 és 73 cm esetében nem lehet mindig egyértelműen eldönteni, hogy felfelé vagy lefelé kerekítsünk - ilyenkor meg kell próbálni a 70-es és 75-ös méretet is! (a melltartó felpróbálása egyébként is kötelező a vásárlás alkalmával!)



A mellbőséged és a mell alatti körméreted különbsége adja meg a kosár méretét. Nézzük is meg, hogy mekkora különbség adja meg a különböző kosárméreteket:


A kosárméret: 13 cm különbség
B kosárméret: 15 cm különbség
C kosárméret: 17 cm különbség
D kosárméret: 19 cm különbség
E kosárméret: 21 cm különbség
F kosárméret: 23 cm különbség
G kosárméret: 25 cm különbség


Írok segítségül egy példát is: 95 cm mellbőség - 80 mell alatti körméret = 15 cm különbség, azaz aki ilyen méretekkel rendelkezik, annak 80B méretű melltartót kell vennie.

Egyszerű kiszámítani, nem igaz?

Ha már megtudtuk, hogyan tudjuk meg a melltartónk méretét, ismerkedjünk meg jobban a részeivel is. A melltartónak három része van: hátpánt, kosár és vállpánt

A hátpánt

Talán meglepő, de a melltartó teherbírása elsősorban a pántoktól múlik. A hátpánt az, ami tartja a mell súlyát, a kosárnak csupán formázó funkciója van. 
A hátpánt nem feküdhet magasabban, mint a melltartó mell felőli része. Amikor a saját méretedben választasz melltartót, akkor a kézfejedet kényelmesen be tudod helyezni a hátad és a pánt közé:

Névtelen1

Melltartó vásárlás esetén az is segít a megfelelő darab kiválasztásának a döntésében, hogy a felpróbálás során hogy áll rajtad a hátpánt. Abban az esetben ha nagyobb melltartót választasz, akkor a hátpánt aránytalanul felcsúszik a hátadon.

melltartó hátpánt




Még egy tipp: mindig a legtágabbra állítsuk a melltartópántot, azaz az első kapcsot használjuk. Ezért ha egy idő után nyúlni fog az anyag, és ekkor egyre szorosabbra tudjuk állítani, így tovább tudjuk majd használni.



A kosár

Megfelelő méret esetén a mellek kitöltik a kosarat. A melltartó kosarának ott kell véget érnie (a merevítő drótnak vagy a varrásnak), ahol a mell lágy része véget ér. Tipikus hiba, amikor vagy túl nagy vagy túl kicsi kosarú melltartót választottunk. 
Mikor nagy ránk a kosár? Ha a kosár ráncolódni fog, illetve szivacsos fajta esetén "űr" keletkezik.
Mikor kicsi? Ha belevág a mellünkbe, szúr, kidörzsöl.

melltaró kicsi kosár1
Amikor kicsi a kosár

Vállpánt

A jól beállított vállpánt nem vág bele a húsodba és nem is csúszik le a válladról.
Még egyszer hangsúlyozom: a melleidet a hátpánt tartja, nem pedig a pánt! Ha úgy érzed, hogy lógnak a melleid, akkor nem azzal oldod meg a problémát, hogy szűkebbre állítod a vállpántot! A hátpántnak kell jól állnia!

Hétfőn folytatom a további tudnivalókat!

You Might Also Like

0 megjegyzés

Címkék