Mire figyelj ruhavásárláskor?

14:57:00

A legtöbb olvasó az alapruhatárról szóló cikkem alapján talál a blogomra. Ebből arra az egyszerű következtetésre jutottam, hogy sokan szeretnének egy jól átgondolt, igényesen és hosszú távon megbízható ruhatárat felépíteni.
Azt gondolom, hogy talán az alapdarabokat a legkönnyebb beszereznünk vásárlásaink során, hiszen tényleg nagyon sok helyen találhatunk listát ezekről a ruhadarabokról, tehát túl nagy fejtörést nem okoz nekünk, hogy mit szerezzünk be. Ugyanakkor az alapruházaton túl szükségünk van olyan darabokra és kiegészítőkre is, amelyek által magunkat, azaz az egyéniségünket tudjuk kifejezni. Erről már mi magunknak kell döntenünk (milyen színek állnak jól, milyen életvitelt folytatunk, stb stb.) majd egy listát készítenünk, ami egy célirányosabb vásárlást von maga után.
A tudatos vásárlásról volt már szó a blogon, ezért erre most nem is pazarolnám tovább a szót. Ugyanakkor még nem tettem említést arról, hogy hogyan kezdjünk hozzá a vásárláshoz, legyen szó alapruhadarabokról vagy másról.
A mai posztban tehát a következő kérdést járjuk körbe:


Mire figyeljünk vásárlásaink során? 



1. Mérd fel a terepet!

Sok szaladgálástól kíméljük meg magunkat, na meg főleg rengeteg időt tudunk megspórolni, ha még a vásárlásaink előtt interneten átböngésszük az üzletek kínálatait! A listánkon szereplő ruhadarabok és kiegészítők mellé írjuk fel azon üzletek neveit is, ahol majd meg szeretnénk venni a kiszemelt darabot, így nem kell mindent körbejárnunk, hogy megtaláljuk azt a virágos felsőt, amiről álmodozunk. Előfordulhat természetesen az is, hogy egyszerre több helyen is találunk hasonló darabot - ebben az esetben írjuk fel az összes lehetséges üzlet nevét, és majd a tényleges vásárlás során, amikor mindent élőben látunk, fogjuk meghozni a döntésünket.

2. Nézd át a ruhadarabot!

Mikor megtaláltuk a kiszemelt darabot, ne rohanjunk vele egyenesen a próbafülkébe! Először nézzük át alaposan! Mire figyeljünk? Nézzük meg a ruha anyagösszetételét, olvassuk el a kezelési útmutatót. Lehet egy nagyon csinos és divatos ruháról van szó, de ha később a mosásnál vagy vasalásnál csak macera van vele, talán jobb, ha otthagyjuk az üzletben, mert nem éri meg azt a sok fáradozást. Személyes tapasztalatom az, hogy ezeket a ruhadarabokat nem szívesen veszem ki a szekrényemből, mert már akkor arra gondolok, hogy milyen nyűg lesz vasalni...
Arra is ügyeljünk, hogy megnézzük van-e valamilyen gyártási hiba rajta (szabásban, varrásban), illetve mennyire tűnik tartósnak: pl. ha van valamilyen díszítése, az hogyan van rögzítve (varrással vagy ragasztással), hogy erősek-e rajta a gombok...

3. Találd meg a méreted!

Tipikus hiba, amit nagyon sokan elkövetnek, hogy megrögzötten ragaszkodnak egy mérethez, miközben a méretezések nem csak országok között különbözhetnek, hanem bizony márkáktól is. Így míg az egyik üzletben az M-es méret lesz ránk jó, a másikban már lehet, hogy az S-es vagy épp az L-es. Éppen ezért én, ha felpróbálok egy nadrágot, minimum két méretben is viszek be magammal ugyanabból a fajtából a próbafülkébe, ami közül az egyik tutira a méretem lesz. Ne foglalkozz azzal, hogy a címkén milyen méretezés áll, hidd el sokkal nevetségesebb hatást fogsz azzal elérni, ha láthatóan szűk/lóg rajtad a ruha, mint azzal, ha nagyobb szám áll a ruhán.

4. A puding próbája az evés

Avagy vásárláskor mindent próbálj fel! Nem, nincs kifogás, az sem érdekel, hogy már vettél hasonló szabású ruhát, és az jól áll rajtad. Minden ruhadarabot kötelező felpróbálni, és azonkívül, hogy állsz a tükör előtt kiegyenesedve, mozogj is benne. Sokan ezt elfelejtik, és csak illegnek-billegnek a tükör előtt - persze ez is fontos része, és meg kell magunkat nézni minden oldalról -, de mindeközben érdemes azért például leülni is a felpróbált nadrágban, vagy hasonló egyszerű tevékenységeket végeznünk, amit egyébként is szoktunk (leülni, lehajolni, felemelni a kezeinket, kicsit járkálni stb.), és feltenni magunkban a kérdést: Elég kényelmes? Túl szűk/bő? Kilóg az alsóneműm, ha lehajolok? Ez zavar engem? Vagy épp ellenkezőleg? Nem tetszik az anyaga? Nagyon vastag? Vagy épp nagyon szellős? Ez a szabásvonal előnyös számomra? Vagy nem? - rengeteg kérdést fel tudunk tenni, természetesen ugyanúgy a blúzokra, szoknyákra és ruhákra is érvényes ez. Minden ruhadarab esetében fel tudunk magunknak állítani bizonyos kritériumot, és kell is, ami segít bennünket annak eldöntésében, hogy a megvásárolni kívánt ruhadarab megfelel-e.  Ha a magunkban feltett kérdések nagy hányadára nemmel válaszolunk, vagy csak egyszerűen bizonytalanok vagyunk a megválaszolásukat illetően, jobb ha nem vesszük meg, és helyette inkább keressünk egy másikat, mert később sem fog megváltozni róla a véleményünk, és csak újból egy sosem használt ruhadarab fogja a szekrényünkben a helyet pazarolni, nem mellesleg a pénzüket is csak az ablakon dobtuk ki.

5. Majd...

Ha azzal a mondattal kezdjük a vásárlásainkat, hogy "majd"- na azt tényleg hagyjuk a csudába! Sose vásárolj így! Tudom, hogy nehéz, főleg amikor néhány akció is befigyel, és persze csak kisebb méretben tudnánk beszerezni, de hidd el, hogy a "majd belefogyok" vásárlási mód sosem válik be. Végül pedig csak a szekrény polcairól figyel, és mi még mindig a "majd"-nál tartunk. Keressünk inkább más motivációt, ha tényleg fogyni szeretnénk, és ha már elértük a kívánt testsúlyt és alakot, akkor kezdjük el vásárolni magunknak, már abban a méretben, ami éppen az aktuális. Hisz mi már most akarjuk használni, nem pedig később!

6. Kombinálhatóság

Ha tudatosan megyünk vásárolni, akkor tudjuk, hogy mire van szükségünk, és hogy milyen színű, mintájú ruhát akarunk beszerezni. Persze az ördög sosem alszik, és úgyis az utunkba ejt egy-két olyan ruhadarabot, cipőt vagy kiegészítőt, amit nincs szívünk otthagyni az üzletben. Ez a váratlan fordulat azonban ne zökkentsen ki bennünket, és mielőtt rohannánk a pénztárhoz, először gondoljuk át, hogy az otthon lévő darabjainkkal tudjuk-e egyáltalán kombinálni. Fejben állíts össze legalább 3 különböző outfitet, amelyben az új ruhadarab áll a középpontban, a többi pedig a már meglévőek. Ha ez sikerült, akkor menj és boldogan fizesd ki az árát. Ha viszont nem, akkor jobb, ha otthagyod az üzletben, mert mi ugye egy kombinálható ruhatárat szeretnénk kialakítani, amiben a legtöbb darab egymással is használható.

7. Apró módosítások

Ritkán találni minden tekintetben megfelelő ruhadarabot, hisz a textilipar konfekcióméreteket készít, ami persze azt eredményezi például, hogy míg egy nadrág csípőben pont jó, addig a szára hosszú, vagy hasonló, hisz nem minden ember ugyanolyan testalkattal és arányokkal rendelkezik. Én általában mindig az előbb említett példától szenvedek, már fel is hagytam a reménnyel, hogy egyszer egy minden tekintetben tökéletes nadrágot találjak magamnak. Ez persze nem azt jelenti, hogy nadrág nélkül tengetem az életem, csupán kellett keresnem egy jó varrónőt, aki ezt az apró módosítást el tudja végezni a nadrágjaimon. Vásárlásaink alkalmával tehát ez is egy lehetséges opció, de figyeljünk arra is, hogy tényleg csak apró módosítást kelljen elvégezni (felvarrás, szűkítés, stb.), mert a már nagyobb átalakításokkal járó ruhadarabok, egyszerűen nem érnék meg, hogy megvásároljuk őket.

You Might Also Like

0 megjegyzés

Címkék